Każdy posiłek składa się zarówno z makro, jak i mikroskładników – są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ewentualne niedobory z czasem mogą o sobie dać znać w bardzo różny sposób. Jest to szczególnie ważne w czasie trwania diety – nieprawidłowo rozłożone makroelementy mogą przyczynić się nawet do tego, że nie będziemy chudnąć.

Makroskładniki – co to takiego? 

Makroskładniki dzielimy na trzy podstawowe kategorie. Są to białka, tłuszcze oraz węglowodany. Każde z nich pełnią inne funkcje w organizmie i choć ich ilość w czasie diety jest zmniejszana, to jednak nie można z nich całkowicie rezygnować – może to skutkować nie tylko brakiem efektów w odchudzaniu, ale także innymi zaburzeniami, czasem bardzo groźnymi. Codzienne komponowanie posiłków to dość żmudna i czasochłonna praca, szczególnie jeśli musimy każdy posiłek wziąć pod lupę i określić ilość poszczególnych makroskładników. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na gotowe posiłki w tak dużych miastach jak Wrocław. Catering dietetyczny oznacza zawsze zbilansowane posiłki pod względem właściwej ilości makroskładników. 

Białka i ich rola w diecie 

Białka są odpowiedzialne za nasze mięśnie, dlatego nie może ich zabraknąć w codziennych posiłkach. W czasie redukcji oprócz tłuszczu niestety pozbywamy się również mięśni, więc tym bardziej ważne jest, aby w diecie nie zabrakło białka, które odpowiada za ich odbudowę. Przyjmuje się, że w trakcie odchudzania ilość tego makroelementu nie powinna być mniejsza niż 1,5 g na kilogram masy ciała. Osoby, które chcą pracować nad rozbudową swojej masy mięśniowej, muszą spożywać go jeszcze więcej. Ciało pozbawione mięśni nie tylko prezentuje się gorzej, ale pogarsza się także nasza kondycja fizyczna. Ponadto białko daje również uczucie sytości na dłużej. Jeśli nie mamy czasu na codzienne komponowanie i ważenie posiłków, to Wrocław catering dietetyczny jest po prostu wygodnym rozwiązaniem. 

Niedobór lub nadmiar tłuszczów – dlaczego ważny jest bilans? 

Wszystkie tłuszcze są wysokokaloryczne, więc ich nadmiar prawie zawsze wiąże się z tyciem. Niektóre z nich nie są także zbyt zdrowe, dlatego odpowiednio zbilansowane posiłki zawierają właściwe ilości zdrowych tłuszczów. Ponadto są one nośnikiem smaku, więc posiłki dzięki nim są smaczniejsze, a także bardziej syte. Niedobór tłuszczów może prowadzić do niedoborów witamin (niektóre z nich rozpuszczają się w tłuszczach), a także zaburzać gospodarkę hormonalną (szczególnie u kobiet), a nawet prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu. 

Kontrowersyjne węglowodany – Wrocław catering dietetyczny

Węglowodany to makroskładniki, które bardzo często odpowiadają za tycie, ponieważ dość łatwo po prostu zjeść ich za dużo. Kryją się pod postacią chleba, makaronów, ryżu, kaszy, ciast czy słodyczy. Nie można jednak całkowicie z nich zrezygnować, ponieważ pełnią przede wszystkim funkcje energetyczne i to dzięki nim mamy siłę do pracy, a nasze organy mogą prawidłowo funkcjonować. Profesjonalny catering dietetyczny we Wrocławiu to gwarancja zbilansowanych posiłków również pod względem tych makroskładników.

Artykuł oryginalny: https://salwatorcity.com.pl/dlaczego-bilans-makroskladnikow-w-diecie-jest-tak-istotny/

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.